(sursa: www.inot-masters.ro)
S-au incheiat Campionatele Mondiale de Natatie Masters. Au participat peste 6.750 de concurenti din 74 de tari. Cea de-a 13-a ediţie a acestei competitii a avut loc in perioada 30 iulie-7 august, in Goteborg (Suedia).

Campionatele Mondiale de Natatie Masters sunt organizate sub egida Federatiei Mondiale de Natatie (FINA) o data la doi ani si includ probe din mai multe discipline sportive acvatice: inot, inot sincron, inot in ape deschise, polo, sarituri in apa.Probele de inot masters au reunit peste 5.000 de concurenti.

Miscarea de inot masters implica adulti care practica acest sport ca amatori, atit in regim de competitie, cit si ca inot recreational. In competitiile internationale, conform reglementarilor de specialitate, pot participa doar persoane cu virsta de la 25 de ani in sus. Sportivii concureaza pe grupe de virsta: 25-29, 30-34, 35-39, samd, cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzind orice virsta peste 100 de ani. Astfel se explica numarul foarte mare de sportivi prezenti la competitie. La 96 de ani, Mieko Nagaoka din Japonia (mai multe detalii la http://www.inot-masters.ro/index.php?page=portret-de-master), la femei, si Jean-Jacques Storz din Franta, la barbati, au fost detinatorii recordului de virsta printre sportivii participanti la competitia de anul acesta.

Spre deosebire de alte concursuri internationale de natatie, reprezentarea la campionatele mondiale de natatie masters nu se face la nivel de tari, ci la nivel de cluburi. Rezultatele competitiei sunt disponibile la http://www.2010finamasters.org/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=1150088.

Participarea unor cluburi de inot din Romania, respectiv, Clubul Orca Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Aqua 01 Cluj-Napoca si Clubul Sportiv de Inot Masters Resita 07 reprezinta o premiera, fiind pentru prima oara cand participa si cluburi din tara noastra la campionate mondiale de inot masters. Alte premiere legate de acest eveniment includ primul titlu de campion mondial (Răzvan Florea, 200 m spate) si primul record mondial (Ioan Stefan Gherghel, 100 m fluture) pentru inotul masters din Romania.

La ediţia din acest an a Campionatelor Mondiale de Natatie Masters au participat 14 sportivi reprezentand cluburi din Romania: Valeriu Buzatu (grupa de varsta 45+), Radu Claudiu (30+), Razvan Ionut Florea (30+), Ioan Stefan Gherghel (30+), Monica Horvat (55+), Dorina Iana (55+), Tudor Ignat (30+), Ligia Medrea (35+), Loredana Murrow Zisu (30+), Remus Retezan (30+), Carla Negrea Troner (35+), Laszlo Sebok (50+), Ioana Klej Sporea (50+), Maria Szekely (45+).

In total, la probele individuale, sportivii romani au obtinut cinci medalii de aur, şapte de argint şi două de bronz. Medaliile de aur au fost cucerite de catre Răzvan Florea (50, 100 şi 200 m spate) şi Ioan Gherghel (50 şi 100 m fluture).

In probele de ştafetă, trei echipe românesti au urcat pe podium.

De mentionat faptul ca toate medaliile cucerite la aceste campionate au fost obtinute de catre reprezentanti ai Clubului Sportiv Reşiţa 07.

La competitie au mai participat si alti inotatori masters romani, dar au concurat pentru cluburi din alte tari.