In 30 iulie Vlad Stoica si Razvan Florea, alaturi de colegii lor au organizat un eveniment frumos, primul maraton de inot in mare din Romania, un nou eveniment open water in tara. Iata ca ne dezvoltam incet si in aceasta directie, e adevarat, mai greu decat la MTB sau triatlon, dar oricum, se fac pasi mari pentru inotul in ape deschise. Eu personal am trecut la sfarsit de concediu prin Mamaia, la Aquachallenge, la proba de 5000m. Cand m-am inscris eram tare entuziasmat, fara a ma gandi, ca "in tinerete" ma antrenam serios pentru asemenea distante. Veneam pregatit sa dorm in camping o noapte inainte de concurs, camping de care am fost tare dezamagit si nu vi-l recomand: Campingul Hanul Piratilor. Apa calda este intre anumite ore, nu exista hartie igienica, sapun, se spala cu furtunul, nu exista restrictii pentru masini in camping, se asculta muzica noaptea la ora 3 din masina cu portierele deschise, iar peste drum, discoteca in aer liber Ibiza SummerClub a lui Nicu Gheara rasuna pana departe. Civilizatia in aceasta zona din pacate tinde spre zero.

Revenind la concurs, s-a inotat in triunghi, cu baza paralela cu malul, undeva in larg, si cele 2 laturi care se uneau la poarta de start finish, zona in care ieseai din apa in alergare, la fiecare tura. In felul asta, supravegherea a fost destul de usoara, la fel si alimentarea. 

 

Au fost inotatori buni, intre care elita inotului romanesc, Razvan Florea, Stefan Gherghel, Dragos Coman, clubul de inot masters din Brasov, Tribeach, nelipsit la ultimele evenimente dedicate inotului in ultima vreme la noi in tara, si baieti tineri, foarte buni inotatori (50 min la proba lunga!!) precum si triatlonisti. A fost primul meu concurs de distanta lunga in care am inotat in pluton cam 3500m. Eram intr-un grup de inotatori relativ buni, si ne schimbam la trena – prima data cand profit de trena asta la inot si imi dau seama ce important este sa nu te mai orientezi tu, ci sa se orienteze altul pentru tine. Deci cel care duce trena, nu doar ca trage tare, ci mai si ridica capul sa se orienteze. Balizajul a fost facut cu balize mari in cele 3 colturi ale triunghiului si cu balize mici, greu vizibile cand esti grabit, pe cele 3 laturi.

 

Interesant ca triatlonistii sunt obisnuiti cu open water-ul si considera normal sa mai atingi talpile adversarilor in timpul cursei, inotatorii in schimb nu prea accepta asta, se enerveaza.

Am mers primele 2 ture in ritm acceptabil spre modest, iar ultimul tur a fost dezastros, am obosit tare si am incetinit, pe final parca se indeparta malul. S-a simtit lipsa de antrenament in ultimele 2-3 saptamani si concediul odihnitor :). Oboseala asta nu am mai simtit-o la probe lungi cand aveam antrenamente de 4km inainte de proba. Conteaza. TImpul final a fost de 1h 14 minute.

Nu s-a permis inotul cu neopren, apa avea 26 grade dupa estimarile mele, deci perfecta pentru inot.

La final inainte de premiere am facut o invitatie publica la Traversarea Tarnitei. Numarul participantilor la Aquachallenge a fost putin peste 100 dupa numaratoarea mea, motivant pentru organizatori.

Felicitari participantilor si organizatorilor!

Liviu